maandag 21 februari 2011

Een beetje van mezelf en een beetje uit Japan

Koken doe ik graag én uit eten gaan ook!
Zaterdagavond at ik met vrienden P en D bij Kiraku aan de Toussaintkade in Den Haag. Daar hebben ze naar mijn mening de beste sushi van Nederland (of in ieder geval van Den Haag en omstreken*). Ook een aanrader bij Kiraku is de avocadosalade met rauwe zalm (vegetarisch kan ook). Deze salade is de lekkerste salade die ik ooit heb gegeten!
Ik vroeg één van de medewerkers ooit naar de dressing die Kiraku gebruikt voor de salade. De ingrediënten zijn: Japanse mayonaise, scheutje Kikoman (Japanse soyasaus) en een beetje wasabi. Ik maak de salade wel eens thuis, maar eerlijk = eerlijk: het pakt nooit zo lekker uit als bij Kiraku.

‘Japanse Avocadosalade zoals Barbara het maakt ‘
(voor 4 personen)
2 avocado’s
Fijn gesneden sla (bijvoorbeeld zo’n klein zakje bij AH)
Rivierkreeftjes
Halve komkommer
Dressing (zie hierboven)
Was de komkommer goed (schillen mag ook), snijd ‘m in vieren over de lengte en daarna in kleine plakjes. Snijd de avocado en rivierkreeftjes in kleine stukjes. Doe alles in een kom met de fijne sla, hussel alles door elkaar, doe de dressing erbij en hussel nog eens.
Neem een kookring of een klein bakje en maak op een bord de salade op. Als versiering kun je er een rivierkreeftje of stukje komkommer op leggen.
Dit kun je eindeloos variëren met andere groenten, vis en of vlees. Maar vergeet niet de combinatie van avocado en de dressing!

De salade als voorgerecht en dan weet ik ook een lekker Japans hoofdgerecht!

Beef Teriyaki
Teriyaki (Japans: 照り焼き, テリヤキ) is een Japanse kooktechniek, waarbij gesneden vis of vlees wordt gebakken (yaki) in een marinade van sojasaus, waardoor het een speciale glans (teri) krijgt.
De saus voor teriyaki wordt gemaakt van onder andere soja, suiker en rijstwijn. In het westen kun je de teriyaki-achtige saus kant-en-klaar kopen in de supermarkt of Oosterse winkel. Vaak zitten er dan niet-traditionele ingrediënten in zoals knoflook. (bron: Wikipedia)

Ik maak mijn eigen Teriyakisaus. Het vlees krijgt niet de ‘teri’ maar wel een lekkere smaak omdat ik het vlees een tijdje in de Teriyakimarinade laat staan.
Voor de marinade meng ik: borrelglaasje rode wijn met een borrelglaasje Kikoman (Japanse soyasaus) en een beetje bruine suiker (honing mag ook). Voor twee personen snijd ik twee biefstukjes (bio) klein en laat deze een half uurtje in de marinade staan. Je kunt er knoflook bijvoegen.
Bak de biefstukreepjes een minuutje om en om (pan goed heet laten worden met een beetje plantaardige olie er in), doe er oesterzwammen en lente-ui bij. Bak alles nog eens twee a drie minuten. Voeg als laatste nog een beetje van de saus (marinade) toe en serveer met rijst of noodles.


(logo, van website NOH)
* Van dezelfde eigenaar is restaurant NOH (Prinsenstraat in Den Haag), de kaart is er iets meer uitgebreid en restaurant NOH is meer geschikt voor grotere gezelschappen.
(logo van website Fuji)
De aller-aller-lekkerste sushi at ik bij Fuji. Een restaurantketen met o.a. restaurants in Thailand. Wellicht ook in andere landen. Als je dit logo ziet kun je er gerust gaan eten. Nee, dan moet je er echt gaan eten en probeer dan ook de Japanse kaas-garnalenkroketjes (‘ebi’).


1 opmerking:

  1. Eten jullie ook vaak in andere sushi restaurants dan Kiraku of Fuji? We zouden erg graag je sushi beoordeling (van nederlandse sushi restaurants natuurlijk) op onze website willen zien. Dat kan dan via link: http://goo.gl/mL7t7

    BeantwoordenVerwijderen