maandag 21 februari 2011

Tarte Flambée en Elzasser wijn!

Zeker twee keer per jaar gaan vriendin L en ik naar Straatsburg. Deze stedentrip maken wij voor het werk. Maar wij zouden L en B niet zijn als we werk en plezier niet wisten te combineren!
Straatsburg is niet alleen een belangrijke Europese hoofdstad. Straatsburg is vooral een erg leuke stad. Je kunt er goed winkelen maar wat nog veel belangrijker is: je kunt er zo lekker eten en drinken!
Er zullen vast en zeker restaurants zijn waar het eten wellicht minder is. Alle restaurants waar L en ik hebben gegeten serveren goed eten een heerlijke Riesling en Muscat.
Voor een Tarte Flambée gaan we eigenlijk altijd naar Le Gruber (Rue de Maroquin, vlakbij de kathedraal). Het is kneuterig gezellig bij Le Gruber en de Tarte Flambée is er super.

Op internet vond ik een prima recept om zelf tarte Flambée te maken.
Deeg*:
400 gram bloem
1 snufje zout
10 gram bakkersgist
(Bij Ekoplaza een zakje gist in poedervorm, inhoud 9 gram. Daar lukt het prima mee.)
(foto:www.languesefrancaises.worldpress.com)
5 eetlepels neutrale olie2 uien, in dunne plakken
100 gram gerookt mager spek, in reepjes
(bio spek per twee bakjes bij AH)
1/4 l crème fraîche
peper
olie om in te vetten

Meng gist en zout door de bloem. Maak een berg van de bloem met een kuiltje in het midden. Doe de olie bij 20 cl (een limonadeglas) water, en giet dat in de kuil. Meng met de vingers steeds meer van het meel erbij vanaf de kanten, en kneed enkele minuten totdat het deeg glad en soepel is. Dek af met een doek en laat een uur rusten. Warm de oven voor op zijn maximale stand, 250 of, beter, 300 graden. Vet een bakblik in met olie. Rol het deeg uit tot een zeer dunne plak en bekleed daar het bakblik mee. Krul de randjes iets omhoog. Strijk de crème fraîche uit over het deeg, strooi er wat (zwarte) peper over. Verdeel er de ui en de spekjes over het deeg en bak de tarte in de oven in 8 à 15 minuten tot hij mooi kleurt. Eet hem als hij heet is, afgekoeld is hij half zo lekker niet.

Eet een groene salade erbij. Bijvoorbeeld rucula met wat grof geraspte Parmezaanse kaas en een dressing van olie, balsalmico, honing en verse basilicum.
En natuurlijk smaakt dit alles nog beter met een verrukkelijk Elzas wijn: een Muscat of Riesling.
Ik heb lang moeten zoeken naar een droge Muscat wijn. Uiteindelijk een heerlijk exemplaar gevonden van wijnboerderij Stoeffler. De Riessling is ook lekker. Verkrijgbaar bij het Haags wijnhuis.
(foto website Stoeffler)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten