donderdag 21 juli 2011

Lasagne of lasagna? Traditionele ‘laazanje’ en vegetarische ‘laazanjaa’.

Hee zussie, jij bent van ‘de taal’, wat is het nou? Lasagne of lasagna?

Van Dale en Wikipedia zeggen LASAGNE. Maar laaazanjaa klinkt zoveel leuker!
Lasagne is een Italiaanse ovenschotel die wordt bereid met dunne pastabladen van circa 10 bij 15 cm. In het Nederlands worden deze bladen lasagnebladen genoemd, in het Italiaans worden ze aangeduid met lasagne (meervoud). Ook de complete schotel wordt in het Italiaans met deze term aangeduid, ofwel lasagne al forno (bladen uit de oven).
(bron: wikipedia.nl)

Gisteravond heerlijk buiten gegeten: lasagne! Met salade, stokbrood en rode wijn. Voor onze vader maakte ik een traditioneel exemplaar met veel vlees en tomaten. Onze mam heeft liever een vegetarische lasagne!
In één middag bereidde ik de twee lasagne.

Traditionele lasagne met gehakt en tomaten
Ingrediënten
pak lasagnebladen
500 gram half-om-half (biologisch/scharrel) gehakt
1 kilo tomaten (van die lekkere tomaten als trostomaten en Romatomaten. Bij voorkeur niet van AH, die heeft slechte tomaten!)
2 gegrilde paprika’s (uit een pot)
knoflook
kleine courgette
1 blikje tomatenpuree (140 gram)
3 eetlepels paneermeel
1 bol buffelmozzarella
1 eetlepel oregano*
handvol verse basilicum*
30 gram boter
30 gram bloem
2 dl bouillon (water met bouillonpoeder is prima)
2 dl volle (biologische) melk
snufje nootmuskaat
zout & peper
geraspte Parmezaanse kaas (zelf raspen is het lekkerst!)
olijfolie
* gedroogde Italiaanse kruiden werkt ook, neem 2 eetlepels (ipv oregano en basilicum)

Saus
Laat de tomaten ‘schrikken’ in een pan met kokend water. Pel de tomaten en verwijder de ‘klokhuisjes’. Snijd de tomaten in stukjes. Doe dit ook met de courgette (laat eventueel het binnenste zachte deel van de courgette weg, als je een kleine courgette hebt is dat niet nodig).
Fruit 2 tenen knoflook in pan met olijfolie, voeg daarbij de gegrilde paprika’s  (in stukjes), gepelde tomaten, courgette en gesneden basilicum. Breng op smaak met zout en peper of bouillonpoeder. Laat het groentemengsel op een zacht vuur 25 minuten pruttelen.

Vlees
Bak het gehakt met twee tenen gesneden knoflook bruin.
Meng tomatenpuree met dezelfde hoeveelheid water, voeg oregano, zout en peper toe.
Het tomatenpureemengsel gaat bij het gehakt. Daarna mag het paneermeel erbij. Roer het geheel 2 minuten om. Er ontstaat een stevig gehaktmengsel. Zet het vuur uit en de pan weg.

Bechamelsaus
Warm bouillon en melk in een pannetje tot aan kookpunt (niet laten koken). Maak in een andere pan een roux: boter laten smelten, bloem er doorheen roeren tot er een soort deeg ontstaat. Daarna snel maar wel met kleine hoeveelheden telkens bouillon-melk erbij en vooral blijven roeren (dit gaat erg makkelijk met een silicone garde). Laat de saus een halve minuut doorkoken en zet het gas uit. Voeg aan saus zout, peper en beetje nootmuskaat toe (naar smaak!). Als het vlees goed gezouten is en de tomatensaus ook, mag de bechamelsaus best wat flauw zijn. Dan smaakt het geheel alleen maar lekkerder.

Het leukste! De lasagne bouwen!
Doe in een ovenschaal een beetje tomatensaus. Leg op de saus 3 lasagnebladeren.
Het deegwaar is ongekookt en zal in de oven met al het vocht van de saus nog gaan uitzetten. Laat bij het bouwen van de lasagne dus ruimte tussen de bladen en ook langs de zijkanten van de ovenschaal. Zijn de bladen de groot, breek er een stukje af. De afgebroken stukken kun je natuurlijk gewoon gebruiken.
Over de lasagnebladen de helft van het vlees, daarover een derde van de tomatensaus, daarna een laagje bechamelsaus (niet te veel). Daarop 3 lasagnebladen, andere helft van het vlees, een derde tomaten saus EN plakjes mozzarella. Vervolgens 3 lasagnebladen, rest van tomatensaus en bechamelsaus. Vers geraspte Parmezaans kaas erover en klaar!
25 minuten in de oven op 200 graden.

Drie verschillende soorten courgette, uit de tuin van Marielle.
Voor de vegetarische lasagne wordt het vlees vervangen door plakken gegrilde courgette en aubergine. En de tomatensaus wordt een courgettesaus.

Ingrediënten
3 kleine courgettes
1 kleine aubergine
2 tenen knoflook
1 rode ui
25 gram roomboter
dessertlepel bouillonpoeder
pak lasagnebladen
1 bol buffelmozzarella
handvol verse basilicum
30 gram boter
30 gram bloem
2 dl bouillon (water met bouillonpoeder is prima)
2 dl volle (biologische) melk
snufje nootmuskaat
zout & peper
olijfolie

Saus
Fruit in roomboter stukken rode ui en knoflook, na 2 minuten 1 courgette in stukken erbij. Laat de groente op een laag vuur 5 minuten pruttelen. Voeg er dan 350 ml heet water bij en bouillonpoeder. Op laag vuur laten staan tot de groenten zacht zijn en dan pureren tot gladde saus. Daarna gesneden basilicum erbij en de saus wegzetten.

De groente
Aubergine en courgettes in plakken snijden en grillen in oven/pan. Eventueel naar smaak zout en of olijfolie toevoegen (ikzelf gril de plakken groente in de oven met een beetje rookzout).

Bechamelsaus
Zie recept andere lasagne.

De lasagne in volgende lagen:
beetje groentesaus
lasagnebladen
plakken courgette, ½ groente saus en beetje bechamelsaus
lasagnebladen
plakken aubergine, plakjes mozzarella, ½ groentesaus
lasagnebladen
plakken courgette, bechamelsaus en geraspte Parmezaanse kaas.
Deze lasagne mag ook 25 minuten in de oven op 200 graden.

We hebben er lekker van gegeten!
Een eenvoudige rucolasalade erbij:
rucola
handje verse basilicum
dressing van olijfolie, witte balsamico-azijn en beetje honing
bovenstaande ingrediënten door elkaar mengen en de salade afmaken met wat grof geraspte Parmezaanse kaas.

Het was natuurlijk veel te veel en dus eten we vanavond weer lasagne of láááázanjáá!

Ciao sorellina! B.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen