donderdag 30 juli 2015

Gazpacho of koude soep

'Koude soep? Nou ik weet het niet hoor. Ik eet nooit koude soep!', zei mijn moeder.
Omdat ik binnenkort Spaans kook voor familie wil ik ook gazpacho maken. Maar niet de traditionele gazpacho waarvoor als basis tomaten gebruikt worden. Ik wil iets groens, met komkommer. Op internet heb ik verschillende recepten bekeken en een en ander gecombineerd. Het resultaat is lekker! Zeker als dit frisse zomersoepje gemaakt kan worden met verse ingrediënten uit de tuin van mijn ouders. En mijn moeder? 
Ze zat te smullen van de koude soep.


















1 grote komkommer (of vier snackkomkommers)
3 takken basilicum (= een handvol basilicumblaadjes)
verse bieslook (12 sprieten = fijngesneden een volle eetlepel)
sap van een halve citroen
3 eetlepels milde yoghurt (bijvoorbeeld Griekse yoghurt)
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel witte balsamicoazijn

Schil de komkommer(s) en snijd in stukjes. Haal de blaadjes van de takken basilicum. 
Doe vervolgens alle ingrediënten in de keukenmachine. Laat de machine net zolang draaien tot er een gladde soep is ontstaan. Even proeven en naar eigen smaak zout en zwarte peper toevoegen. En misschien wil je er meer basilicum of balsamicoazijn bij.
De soep een paar uur in de koelkast zetten zodat de groene gazpacho ijskoud geserveerd kan worden.

Ik serveer een klein glaasje gazpacho als onderdeel van een voorgerecht. 
Maar een flinke kom hiervan op een warme zomerdag is ook een prima idee!










Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen