dinsdag 16 februari 2016

Cake met liefdeEen goede cake bakken is nog niet zo makkelijk. De cake mag niet te vet en niet te droog zijn. Wat ik bak is meestal wel eetbaar en anderen genieten er ook van. Maar zelf ben ik niet snel tevreden, het baksel wordt namelijk nooit dat wat ik ervan had verwacht.
In de Happinez lees ik dat ik de lat niet te hoog moet leggen, lief moet zijn voor mezelf.
Vind ik allemaal best, maar dan wel met een lekker stuk cake! En oefening baart kunst, ook op de hoge lat!

Het is me gelukt een recept te vinden dat voldoet aan mijn verwachting.
De kunst is vooral veel geduld en liefde te stoppen in het beslag.
En vooral veel en lang mixen.

Basisrecept
250 gram boter
250 gram suiker
5 eieren
125 gram bloem
125 zelfrijzend bakmeel
1,5 tl bakpoeder
1 dl melk
en een beetje liefde

De boter moet op kamertemperatuur zijn. Klop de boter met de suiker romig, neem daar de tijd voor. Roer alle eieren los en voeg scheut voor scheut het eimengsel toe. Ook hier lang mixen. Bakpoeder, bloem en bakmeel mogen bij elkaar, zeef dit boven de beslagkom en LET OP: nu NIET meer met de mixer! Met een metalen lepel het meel door het beslag roeren tot alles is opgenomen. Als laatste de melk door het beslag roeren met de lepel.

Het beslag in een ingevette cakevorm scheppen en op 180 °C 60 minuten bakken. Na die tijd met een satéprikker of breinaald in de cake prikken, als deze nog nat is nog eens 20 minuten op 150 °C bakken. Het hangt ook een beetje van het soort oven af waarin de cake gebakken wordt. Ik moet altijd een langere baktijd aanhouden dan een recept voorschrijft (combi oven).

Met dit recept is het eindeloos variëren.

Vanillecake: voeg aan het suiker-botermengsel verse vanille toe. Lekker veel.
Citroencake: voeg aan het suiker-botermensel rasp van twee biologische citroenen toe.
Chocoladenotencake: voeg aan de bloem twee eetlepels cacao toe. Als het beslag klaar is kunnen er stukken chocolade en gebroken noten door. Houd ongeveer 75 gram van elk aan.
Sinaasappelcake met een vleugje kardemon: voeg aan het suiker-botermengsel rasp van twee biologische sinaasappels toe, 2 tl kardemon (ik kneus peulen in een vijzel, is veel werk maar wel erg lekker), 1 el vers geraspte gember en 1 tl vanille. Vervang de melk door een bekertje crème fraiche.

En zo zijn er vast nog meer lekkere cakes te bedenken. Met veel liefde en geduld….


Geen opmerkingen:

Een reactie posten