maandag 27 juni 2016

Pitabroodjes

Als je eenmaal een zelf gebakken pitabroodje hebt gegeten, wil je nooit meer de voorgebakken variant uit de supermarkt. En ik was altijd dol op die broodjes. Met shoarma en veel knoflooksaus of met veel gesmolten kaas en chilisaus, heerlijk!
Het deeg voor de pitabroodjes is makkelijk te bereiden en als het deeg gerezen is zijn de broodje in een vloek en een zucht gebakken.
500 gr bloem
10 gr droge gist
2,5 dl lauw water
0,5 dl olijfolie
1/2 tl suiker
1 tl zout
De droge gist met de suiker in het lauwe water. Laat dit 5 minuten staan.
Meng het zout door de bloem in een grote kom (grote kom is nodig om ruimte te hebben het deeg goed te kneden). Maak in de bloem een kuil en giet daar het water-gistmengsel in. Begin met kneden. Voeg met kleine beetjes de olijfolie toe. Kneed in totaal minimaal 10 minuten het deeg.
Snijd een kruis in het deeg en laat het 1 uur rusten in de kom onder een vochtige thee-of keukendoek, op kamertemperatuur.

Verdeel het deeg in bolletjes. Voor broodjes in gewoon pitaformaat: 8 bolletjes. Ik heb kleine broodjes gemaakt en bakte er 12.
Maak elk bolletje plat en bak de broodjes in een droge koekenpan op een zacht vuurtje, aan elke kant 2 minuten.
De broodjes bollen wat op tijdens het bakken. Ze zijn dan ook heel luchtig van binnen. De broodjes zijn onbelegd, zo net uit de pan ook erg lekker. Ik at er al meteen eentje op tijdens het bakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten