zondag 31 juli 2016

Big Mac (-saus)


Big Cary eet een Big Mac
Eén keer per jaar ga ik naar de Mc Donald's en eet daar een Big Mac-menu. Met slappe patatten, een klef broodje, hamburgers die nergens naar smaken en een grote waterige cola. En toch geniet ik heimelijk van dit jaarlijkse bezoekje. En dat komt door de saus die op de Big Mac zit. Die saus is zo zalig. Na veel gegoogle heb ik het recept dat er verdacht veel op lijkt (samengesteld uit de recepten die ik op internet vond). De saus is dus het belangrijkste op dit broodje! En je kunt kiezen voor een hamburger van vlees of een vegaburger (neem dan wel zo'n lekkere, bijvoorbeeld van Quorn, Linda McCartney of Gardein*), een lekker wit of bruin bolletje van de bakker en de sla die je lekker vindt.
   
Big Mac-saus
5 el mayonaise (zie ook homemade mayonaise)
2 el ketchup
2 el azijn
2 tl fijne mosterd
2 el heel fijn gesneden ui
2 el heel fijn gesneden augurk
1/4 tl chilipoeder
1 tl zout
2 tl suiker

Roer alle ingrediënten goed door elkaar in een schaal. Dek de schaal af met huishoud- of magnetronfolie. Zet de schaal 30 seconden in de magnetron. Roer de saus nog een keer goed door en laat het afkoelen. Als de saus niet meer warm is, de schaal minimaal nog een uur in de koelkast zetten. Door de saus even te verwarmen krijgt het die McDonald's-smaak.

Big Mac 
2 hamburgers (rundergehakt met zout en peper of een vegetarische burger*)
2 zachte broodjes
(ijsberg)sla
fijngesneden ui
plakje jonge kaas (of cheddarkaas)
6 plakjes augurk
Big Mac-saus (zoveel als je wilt)Snijd de broodjes doormidden en gebruik van 1 broodje alleen de onderkant (deze gaat in het midden van de Big Mac), rooster de broodjes tot ze wat knapperig zijn.
Bak de hamburgers en snijd de sla fijn. Beleg de onderkant van een broodje met fijngesneden ui, sla, saus, hamburger en een plekje kaas. Leg de onderkant van het tweede broodje erop. Daarop: ui, hamburger, plakjes augurk, sla, saus en de bovenkant van het broodje.

Deze Big Mac is zoveel lekkerder dan de echte. Of ik nu nooit meer naar de McDonald's ga? Jawel hoor, want die slappe patatten met extra zout en gele mayo vind ik ook zo lekker.

* Lekkere vegetarische burgers:
http://www.veggie4u.nl/ (Quorn, Gardein)
http://www.kellys-expat-shopping.nl/nl/ (Quorn, Linda McCartney)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten