woensdag 6 juli 2016

Taboulé of tabbouleh

Het is zomer. Oké, dat betekent in ons landje niet meteen dat het constant lekker weer is en het betekent zeker niet dat we dagelijks kunnen genieten van zwoele zomeravonden met veel rosé (of ijsthee). Het is nou eenmaal zo en als het maar boven de 18 graden is, dan ben ik al blij en eet ik het liefst elke dag een zomerse salade. Daar smaakt dat glas rosé of ijsthee heel goed bij.
Couscous en bulgur zijn een goede basis voor een frisse en ook goed vullende salade. Taboulé of tabbouleh is één van mijn favorieten. Een vegetarische salade uit de Arabische keuken (oorspronkelijk uit Syrië en Libanon), met heel veel verse kruiden.

100 gram bulgur
een grote bos platte peterselie (dat zijn 4 bakjes van de supermarkt)
10 blaadjes munt (mag altijd meer)
250 gram tomaatjes in kleine stukjes
3 el verse fijngesneden bieslook (of 2 lente-uitjes)
citroensap van 1 citroen
2 - 3 el olijfolie
zout en peper

Week de bulgur en volg daarbij vooral de aanwijzingen op het pak/de zak. De bulgur moet 10 minuten weken. Ik doe dit in gekookt water en soms staat op een pak dat juist in koud water te doen. Als de bulgur gaar is, goed uitgelekt en afgekoeld is, kunnen de andere ingrediënten erbij: alle fijngesneden platte peterselie en munt, de stukjes tomaat, bieslook of ui, 2 el olijfolie en de helft van de citroensap. Goed door elkaar mengen en dan proeven. Naar smaak zout, peper, de rest van het citroensap en olijfolie toevoegen.

Serveer de taboulé als maaltijd met daarbij wat komkommer en sla of als een voorgerecht met falafel, hummus en muhammara.
Taboulé met falafel, hummus, muhammara, granaatappelpitten en pistachenoten
Geen opmerkingen:

Een reactie posten