vrijdag 5 augustus 2016

Saté

Bij Hortus, een vegetarisch restaurant in 
Den Haag at ik een tijdje terug saté waarvan ik dacht: is dit echt geen vlees?. Eén van de medewerkers van Hortus vertelde mij dat de kok zijn vegetarische vleesvervangers koopt bij de vegetarische supermarkt Veggie4you. Ik ben de dag erna meteen boodschappen gaan doen bij Veggie4you. Ze verkopen er veel veganistische producten en je wordt er heel leuk geholpen.
Ik kocht de sojastukjes waarvan de saté van Hortus is gemaakt. Het ziet er in eerste instantie niet zo heel aantrekkelijk uit, die stukjes vacuüm gezogen in een plastic zak. 
Maar het product ruikt en smaakt goed. En het resultaat mag er zijn. Echt lekkere saté met een stevige bite, lekkerder nog dan de 'saté van de haas'.

Marinade voor 600 gram saté* (20 stokjes)
100 ml sojasaus
2 tenen knoflook uitgeperst
2 cm verse gember geraspt
1/2 tl komijnpoeder
1/2 tl kurkumapoeder
1/2 tl citroengraspoeder
2 el (palm)suiker
Maak van bovenstaande ingrediënten een marinade en marineer de sojastukken hierin minimaal vier uur. 

Gebruik je houten stokjes voor de saté?  Zorg ervoor dat deze een uur geweekt zijn in water voordat je ze gebruikt . Dat voorkomt splintertjes in de saté.
Nadat de sojastukken zijn gemarineerd, mogen ze in een vergiet. Vang de marinade op in een pan. Die vormt de basis voor de satésaus. De sojastukken aan de stokjes rijgen. Voor 20 kleine saté: drie stukken per stokje. 

Satésaus
de overgebleven marinade
200 ml water
3 tl sambal
5 volle el pindakaas
2 el (palm)suiker
2 el sojasaus
sap van een halve limoen
Breng de marinade met het water zachtjes aan de kook en voeg de pindakaas toe. Daarna mogen alle andere ingrediënten erbij. Als de saus te dik is wat water toevoegen.

De saté kun je op verschillende manieren bakken. Op de bbq of grill. En ook gewoon in een pan. De soja is al gaar en daarom is het niet nodig de saté lang te bakken. Ik bak de saté in de contactgrill in vier minuten.

Serveer met satésaus erbij en wat gedroogde, gebakken uitjes (baweng goreng, bij de  Indische producten in supermarkt). 

* Het sojaproduct heet: Vegan claypot stewed mutton van Gourmet's Vegi.
Wil je liever saté van vlees? Gebruik dan 500 gram kipfilet of varkensfilet.

1 opmerking: