vrijdag 5 augustus 2016

Sweet & sour

























Deze zoetzure saus vind je in veel Aziatische keukens. Ik ken de saus uit Thailand waar je 'm in vele varianten kunt eten. Daar heet deze saus Phad prew waan en wordt die gemaakt met vis, garnalen, kip of varkensvlees. Dit gerecht is eigenlijk net zo lekker vegetarisch. Het gaat om de saus met daarin lekker veel verse ananas.

Dit gaat erin:
1 ui
1 rode peper
2 tenen knoflook
2 cm gember
1 (gele) paprika
1/2 verse ananas (uit blik kan ook, neem dan de ananas zonder siroop)
pakje Quorn-stukjes (of iets anders nep kip-achtig)
1/2 el tomatenpuree
250 gram kleine tomaatjes
3 lente-/bosui
2 el sojasaus
2 el bruine suiker
2 el azijn
1/2 theelepel zout
1/2 el  maïzena
olie om in te bakken

Snijd peper, knoflook en gember in heel kleine stukjes. Snijd ui, paprika, ananas in grotere stukken. Verhit olie in een (wok)pan en bak peper, knoflook en gember voor 2 minuten. Voeg dan de ui, paprika en Quorn-stukjes toe. In plaats van een vleesvervanger kun je ook courgette of een andere groente toevoegen. Laat de groenten met kruiden een paar minuten smoren.
Pureer de tomaatjes in de keukenmachine of blender. Voeg de gepureerde tomaatjes bij de groenten, met tomatenpuree, sojasaus, suiker, azijn en zout. Breng aan de kook en laat de saus vervolgens vijf minuten pruttelen.
Maak van de maïzena een papje met twee eetlepels water en doe dit bij de saus om te binden. Breng de saus even aan de kook. Proef of de saus goed op smaak is. Voeg eventueel wat zout, suiker of azijn toe. Doe als laatste de ananasstukjes en grof gesneden lente-/bosui erbij. Serveer met rijst of noedels.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen