vrijdag 6 januari 2017

Jus voor bij een koningsmaal


Jus met zwarte knoflook, sherry en een vleugje vanille. Je kunt de jus maken met wat roomboter en vegan is 'ie eigenlijk net zo lekker. Het koningsmaal bestaat verder uit: spruitjes, blokjes groenten (peterseliewortel, gele biet, wortel en aardpeer), 
schnitzels van shiitake, braadworst van de vegetarische slager en een puree van knolselderij en aardappel.


Mijn zus is fotografe en creëert de leukste en mooiste illustraties. En soms mag ik daarbij helpen. 'Ik moet een koningsmaal fotograferen', zei ze. 'Kun jij een dampende overvloedige maaltijd koken waar ik een foto van kan maken?' Dat kan ik. Ik zei haar dat ze de maaltijd dan wel samen met mij moest opeten. Mijn zus vindt dat geen probleem. 
Een variëteit aan aardappels, puree, gekleurde groenten en vlees op een groot bord. Overgoten met een zeer smakelijke jus. De foto is prachtig en het koningsmaal heeft ons goed gesmaakt. We hebben het niet helemaal op gekregen. 

Jus
1 sjalot
2 tenen zwarte knoflook
1 el sesamolie
1 el olijfolie
1 tl margarine (of niet-vegan: roomboter)
3 el droge sherry
3 el sojasaus
150 ml heet water
1 tl maizena
snufje vanille
verse zwarte peper

Snijd de sjalot en knoflook fijn. Verhit in een (saus)pan de beide olies en margarine. Fruit de stukjes sjalot en knoflook ongeveer 2 minuten. Blus vervolgens af met de sherry en sojasaus en voeg daarna het hete water toe. Laat voor 5 minuten zacht pruttelen. Maak de maizena aan met wat water en voeg toe aan de jus. Laat zachtjes koken tot de jus wat dikker is. Pureer eventueel met de staafmixer tot de jus egaal is. Maak op smaak met een snufje vanille en veel zwarte peper.

1 opmerking: