woensdag 6 juli 2016

Gevulde pasta met aubergine, basilicumcrème en tomatensaus


pasta voor 4 personen
Ik houd van verse basilicum. Zoals het ruikt en smaakt en hoe het eruit ziet, die mooie groene blaadjes. Er staat bij mij in de keuken altijd een basilicumplantje, in een voetenbadje met water. Zo houd ik het plantje lang in leven en groeien er ook snel weer nieuwe blaadjes aan (als ik niet vergeet water in dat voetenbadje te doen). Basilicum is heerlijk en onmisbaar bij een salade caprese en ook erg lekker door een salade van geraspte wortel, sla en feta met een dressing van balsamicoazijn en olijfolie.

In het onderstaand recept lijkt basilicum een ondergeschikte rol te spelen maar dat is niet waar. De finishing touch van basilicumcrème maakt dit gerecht helemaal af.

verse pasta (voor vier personen, hoofdgerecht)
200 gram bloem (bij voorkeur Tipo 00, bij Italiaanse traiteur)
2 eieren
1 el olijfolie
lauwwarm water (eventueel, als het deeg te droog is)
Van de bloem op een werkblad een bergje maken met daarin een kuiltje. In het kuiltje de twee eieren breken, dan heel voorzichtig met een vork het eigeel met het eiwit mengen zonder dat het uit het kuiltje gaat. Beetje voor beetje wat bloem bij het eimengsel net zo lang tot het ei niet meer kan weglopen. Kneed het tot een deegbal. Maak het deeg soepel door het 5 à 10 minuten te kneden. Daarna het deeg verpakken in een vochtige doek of huishoudfolie en voor minimaal 30 minuten in de koelkast laten rusten.

vulling van aubergine
1 aubergine
1 el mascarpone
2 el geraspte pecorino
1 teen uitgeperste knoflook
zout en peper naar smaak


De aubergine poffen in de oven: 30 minuten in de oven op 180 graden. Nadat de aubergine is gepoft en afgekoeld, doormidden snijden en uithollen.
Het vruchtvlees met de mascarpone, pecorino en knoflook in de keukenmachine pureren. Proeven en eventueel wat zout en/of peper erbij. De vulling is klaar.

tomatensaus
500 gram kleine tomaatjes (bij voorkeur tomaatjes die goed rijp zijn)
1 kleine rode peper
1 teen knoflook
1 kleine ui
1/2 el roomboter
1 el olijfolie
Pureer de tomaatjes in de blender fijn.
Bak fijngesneden knoflook, peper en ui in de roomboter en olijfolie zacht. Voeg de gepureerde tomaten toe, breng aan de kook en laat de saus een kwartier pruttelen op een zacht vuur. De saus kookt wat in. Met de staafmixer maak je de saus helemaal glad (hoeft niet). Breng op smaak met een beetje zout.

basilicumcrème
veel verse basilicum (2 x handvol blaadjes)
2 el mascarpone
2 el (Griekse) yoghurt
Basilicum fijn snijden en mengen met de mascarpone en yoghurt. Zout en of peper erbij is niet echt nodig.

het gerecht bereiden en opmaken
Als het pastadeeg 30 minuten gerust heeft dit uitrollen op een werkblad (met daarop bloem, om plakken te voorkomen). Uitrollen tot een grote plak en daarna dichtvouwen om weer opnieuw uit te rollen. Herhaal dit een aantal keren tot het deeg heel soepel is en niet te droog (dan vallen er gaten in). Als het deeg goed is, voor de laatste keer dichtvouwen en het in vier stukken verdelen. Elk stuk uitrollen tot een plak van ongeveer een millimeter dikte. Met een kookring of glas cirkels uitsteken.
Op iedere cirkel op één helft een beetje vulling neerleggen. Let daarbij op dat er genoeg deeg aan alle kanten over is om de cirkel dicht te vouwen en de zijkanten aan elkaar vast te plakken, een half maantje. Als er vulling tussen zit plakt het deeg niet goed aan elkaar en zal de gevulde pasta bij het koken leeg lopen. Dat is zonde. Bestrooi de halve maantjes met wat bloem en leg ze naast elkaar in een grote schaal.

In een grote pan water aan de kook brengen met daarin een snuf zout en een scheutje olijfolie. De pasta anderhalve minuut (echt niet langer) koken in het water. De pasta in een vergiet even laten uitlekken. Op de borden tomatensaus scheppen, daarop een flinke dessertlepel basilicumcrème en de pasta daar weer bovenop. Garneren met wat verse basilicum en eventueel geraspte pecorino.



Verse pasta kun je ook makkelijk invriezen. Zorg dat de pasta met genoeg bloem bestrooid is voordat je 'm invriest. En ontdooi de pasta niet voordat je deze kookt. Houd dan een wat langere kooktijd aan. Ongeveer 3 minuten.





















Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen