maandag 1 augustus 2016

Vietnamese noedelsoep

Soep lust ik graag. Zomer en winter. Ik maak het liefst een grote pan soep en vries dan wat porties in. Zo neem ik graag soep mee naar het werk. Even opwarmen in de magnetron en ik heb een heerlijke lunch. En loop dan met een geurende kom soep door de gangen van het gebouw mijn collega's een beetje jaloers te maken.


Foto: Susanne van der Kleij

Aziatische soepen als Tom Kha, Tom Yam of Pho zijn in elk seizoen lekker. Gember en galangal verwarmen je in de winter en kruiden als koriander en munt passen goed bij de zomer. Ik heb een eigen variatie op Pho gemaakt. Deze Vietnamese soep is vegetarisch ook erg lekker.

Voor anderhalve liter soep
200 gram kip (neem dijfilet of twee kippenpoten)
of
200 gram rundvlees (riblap of sukade)
of
200 gram gemengde stevige paddenstoelen
sesamolie
1 grote ui
stuk gember (ongeveer 6 cm)
2 tenen knoflook
1 grote rode peper
2 laurierblaadjes
4 kruidnagels
1 steranijs
1 kaneelstokje
1 tl five spicespoeder
5 el sojasaus
zout (naar smaak)
1 limoen
125 gram taugé
2 bosui-/lente-ui
1 hand verse koriander
1 hand verse basilicum
1 hand verse munt
250 gram noedels

Kook anderhalve liter water in de waterkoker of in een aparte pan. Snijd de gember (deze mag ongeschild de pan in) en ui grof. Bak in een grote pan in een scheut sesamolie ui en gember tot het een beetje aanbrandt. Net als je denkt 'dat gaat niet goed!' voeg je kip, vlees of paddenstoelen toe. Bak even mee en schenk al snel het hete water in de pan. De volgende ingrediënten mogen erbij: knoflook, rode peper in stukken, laurierblaadjes, kruidnagels, steranijs, kaneelstokje, five spicespoeder en sojasaus. Laat de bouillon een uur trekken met kip en paddenstoelen. Anderhalf uur met rundvlees (of nog langer als het vlees na anderhalf uur niet zacht is).

Giet de bouillon door een vergiet. Haal kip of vlees of paddenstoelen uit het vergiet en laat het afkoelen. De rest (uien, peper, kruiden enz.) mag weg. De bouillon gaat terug in de pan. Maak deze op smaak met zout en eventueel nog wat extra sojasaus. De bouillon is nog licht van smaak, de verse kruiden en limoen maken de soep af.
Snijd kip, vlees of paddenstoelen in stukjes en voeg bij de bouillon. Eventueel kun je fijngesneden groenten als wortel, courgette of kool toevoegen. Laat de soep dan nog even een kwartiertje op een zacht vuur pruttelen.

Kook de noedels volgens aanwijzingen op de verpakking. Was de taugé en giet er gekookt water over. Laat noedels en taugé uitlekken in een vergiet. Snijd de verse kruiden en lente-/bosui fijn. Leg in elk soepbord noedels, taugé, verse kruiden en ui. Schenk de soep in de borden. Serveer met een stukje limoen. Zo kan ieder naar smaak limoensap toevoegen. 





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen