woensdag 5 juli 2017

Smoky & spicy

Een pittige bbq-saus met een goede rooksmaak.



Ik hou van hamburgers met een rokerige en pittige bite. En ik vind het een uitdaging om een vegetarische hamburger net zo lekker te maken als een goed gekruide hamburger van rundvlees die is gebakken op een houtskool-bbq. 
De vegetarische hamburger met zelfgemaakte bbq-saus doet niet onder voor die houtskoolhamburger. 
De saus een pittige bite geven is niet zo moeilijk. En ik moet zeggen dat vloeibare rook uit een flesje een prima ingrediënt is om een rokerige, smeuïge smaak te creëren. 

Smoky & spicy bbqsauce
(voor ongeveer 500 ml saus)

6 el bruine suiker
125 ml appelciderazijn
3 el ahornsiroop
3 el honing
4 el sojasaus
3 el bruine rum
2 el gele mosterd (fijne mosterd, bijvoorbeeld die Amerikaanse)
1/2 el chilipoeder
1 tl gemalen zwarte peper
2 tl knoflookpoeder
1/4 tl gemalen kruidnagel
1 tl piment
2 el vloeibare rook*
450 ml ketchup

Alle ingrediënten, behalve de ketchup, mogen in een pan met een dikke bodem. Breng het mengsel al roerend aan de kook en laat het op een laag vuur 5 minuten pruttelen. Roer het mengsel wel af en toe door. Daarna mag de ketchup erbij. Nog even verwarmen en dan proeven. Eventueel nog wat zout en verse gemalen peper toevoegen.
De saus laten afkoelen en overdoen in een schone glazen pot. De saus in de koelkast bewaren. Blijft zeker twee weken goed.

* vloeibare rook vind je als 'liquid smoke' in Amerikaanse en Engelse winkels. 






Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen