zondag 3 september 2017

Salade in een kommetje

Al een tijd zijn ze zo hip de salades in een kom. Buddha Bowl, easy bowl, healthy bowl, veggie bowl, poké bowl. De bowls vliegen instagram en internet over. En ik moet bekennen dat ik enigszins verslaafd ben aan de poké bowls. Het kookboek Poké van Celia Farrar en Guy Jackson is op dit moment mijn favoriete boek. Ik heb er al verschillende salades uit gemaakt en ze zijn allemaal even lekker. Ook kan ik het niet laten van die leuke kommen te kopen. Al die fleurige kleuren en speelse motiefjes. Inmiddels staan er stapels kommen in mijn keukenkast.


Ik maak een eigen versie van een gezonde & veggie bowl. Geïnspireerd door de poké bowl en door de verschillende ingrediënten die ik in huis heb. Zoals verse kruiden en de zoete tomaatjes uit de tuin van mijn ouders. En de weergoden werken ook nog mee deze nazomer en dan gaat een salade er altijd wel in.

Salade voor 2 personen
zakje rucola
bindsla of een ander soort sla (een handvol)
bakje kleine tomaatjes (250 gram)
1 avocado
1 bol mozzarella
75 gram quinoa

Voor de dressing:
handvol basilicum
paar takjes koriander, bieslook en peterselie
4 el olijfolie
3 el azijn (ik heb appelciderazijn gebruikt, balsamico-azijn of gewone natuurazijn zijn ook lekker)
3 el citroensap
2 el ahornsiroop
zout en peper naar smaak

Kook de quinoa* zoals aangegeven op de verpakking en laat het afkoelen.
Doe alle ingrediënten voor de dressing in een keukenmachine of blender en laat de machine net zo lang draaien tot een mooie egale dressing ontstaat. 
Was de sla en tomaten indien nodig. Snijd de tomaatjes door.
Snijd avocado en mozzarella in plakjes.
Breng de afgekoelde quinoa op smaak met twee eetlepels dressing en wat peper en zout.

Dan mag de salade opgemaakt worden, in leuke fleurige kommen natuurlijk! Aan één kant een flinke schep quinoa, aan de andere kant wat sla en daarop de tomaatjes en er tussenin avocado en mozzarella. Dressing erover schenken en versieren met pijnboompitten en eventueel nog wat blaadjes verse kruiden.


*quinoa koken met tweemaal dezelfde hoeveelheid water. 10 minuten koken en daarna nog 10 minuten nagaren, van de warmtebron af en met de deksel erop.Geen opmerkingen:

Een reactie posten