donderdag 8 maart 2018

Speckjes of spekkies

Bij Foam in de Haagse Frederikstraat at ik laatst een heerlijk broodje BLTA. Bacon Lettuce Tomato Avocado. En de zogenaamde bacon was gemaakt van tempeh. Eén van de Foam-dames gaf me het recept. Ik heb het inmiddels al een paar keer gemaakt. En at de tempeh-bacon op brood en in de zuurkoolschotel. Voor allebei een goede afwisseling met gewone spekjes of bacon. 200 gram tempeh
2 el zoute soja (tamari)
2 el ahornsiroop
2 el vloeibare rook
Eventueel toevoegen: extra zout, gerookte paprika, zwarte peper of knoflookpoeder. 
Van elk een snuf.

Snijd de tempeh in dunne plakken. Meng de overige ingrediënten en marineer de tempeh met het mengsel. Verwarm de oven op 180 graden. Leg de plakjes gemarineerde tempeh op de bakplaat (gebruik bakpapier eronder) en bak ze 10 minuten in het midden van de oven. Daarna de plakjes omdraaien en nog eens 10 minuten bakken. Let goed op dat de plakjes niet verbranden. Leg vier bacontempeh-plakjes op een boterham, wat sla, tomaat en avocado erbij. Beetje mayo en ketchup erop en genieten maar.

Ik heb hetzelfde recept gebruikt voor kokoschips. Van die gedroogde grof geraspte kokos (te koop bij o.a. Ekoplaza). Prima spekkies kun je daarvan bakken. 
Gebruik voor 50 gram kokos:
1 el zoute soja
1 el ahornsiroop
1 el vloeibare rook
Marineer de kokschips en bak ze 4 minuten op 180 graden op een bakplaat.
De kokos verbrandt snel, je kunt er dan ook het beste even bij blijven. Deze spekjes doen het prima in een salade of stamppot en het is ook een lekkere snack. Soms halen ze bij mij de salade niet!


 Geen opmerkingen:

Een reactie posten