donderdag 8 maart 2018

Vegan mozzarella met een bite

Ik eet alles. Nou ja, geen vlees van jonge beesten en ook geen insecten! En ik vind het een culinaire sport om dingen uit te proberen op het veganistische terrein. Want je kunt echt heel smakelijk plantaardig eten. Ik ben gek op buffelmozzarella en burrata, vooral in een salade caprese. In de biologische supermarkt zijn er veganistische varianten te koop. Die zijn best smakelijk maar de structuur haalt het niet bij echte mozzarella. Ik heb internet afgestruind, wat geëxperimenteerd in de keuken en uiteindelijk een goed recept gevonden op de website van Gourmandelle.
Het recept is niet ingewikkeld. Je moet alleen ruim van tevoren wat voorbereidingen treffen, zoals de cashewnoten weken en wat water ijskoud laten worden in de vriezer.

Ingrediënten
250 gram rauwe cashewnoten (een nacht geweekt in water)
400 ml heet water uit de kraan
6 el tapiocameel
4 el edelgistpoeder
1 el citroensap
1 tl zout
1/2 liter ijskoud water (1 uur in de vriezer)

Stop alle ingrediënten in een keukenmachine of blender en laat de machine zo lang draaien tot alle noten zijn fijngemalen. Schenk het mengsel in een pan (bij voorkeur eentje met een dikke bodem) en breng aan de kook. Het wordt al snel een dikke substantie en wanneer je van het mengsel met een lepel een bolletje kunt vormen is het op de juiste dikte. Haal dan de pan van de warmtebron. Pak het ijskoude water en giet het in een schaal. Schep van het mengsel bollen (kan met twee lepels of een ijslepel) van ongeveer 4 cm doorsnede en laat deze elke keer per drie bollen in het ijskoude water glijden. De bollen blijven 1 minuut in het water. Haal ze er uit en leg ze in een vergiet. Herhaal deze werkwijze tot het pannetje leeg is. Eventueel doe je tussendoor wat ijswater of ijsblokje erbij in de schaal met water. De mozzarellabollen bewaar je in een bak in de koelkast. Ze blijven wel een paar dagen goed en lekker.

Het is niet zo dat ik nu nooit meer burrata koop en eet, maar zo af en toe wissel ik het af. Het maakt me bewuster van wat ik eigenlijk allemaal eet. En... veganistisch eten is goed voor de lijn! En soms moet dat ook even, op mijn lijn letten. Dan kan ik daarna weer een tijdje koek en taart snoepen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten